Choď na obsah Choď na menu
Reklama
Reklama
 


Orol kráľovský

30. 9. 2009

Orol kráľovský (lat. Aquila heliaca) je druh z čeľade jastrabovité.

Poznávacie znaky

Dravec veľmi podobný orlovi skalnému, od ktorého sa odlišuje veľkosťou - menší (dĺžka tela je asi 830 mm, krídla samčekov 580 mm, samičiek 610 mm, chvosta 290 mm) a niektorými ďalšími znakmi (pazúr zadného prsta je menší ako 45 mm, nozdry má štrbinovité, najmenej dva razy dlhšie ako široké). Staré vtáky majú chrbtovú stranu čiernohnedú, temeno a krk sivohnedé s hrdzavým nádychom. Na lopatkách majú veľké biele škvrny. Spodná strana je čiernohnedá. Chvost sivo až čierno mramorovaný.

Ekológia a biotop

Hniezdič. Prelietavý, zriedkavo i zimujúci vták. Obýva lesy (zväčša listnaté) v nížinách a v predhoriach do 500-600 m. Hniezdi na stromoch. Začiatok hniezdenia je koncom marca a začiatkom apríla. Násadu tvoria 2-3 vajcia veľkosti 73x56 mm: na belavom podklade sú sivofialovo až hrdzavohnedo škvrnité. Inkubačný čas 43 dní. Výchova mladých v hniezde trvá 65-77 dní. Potravu tvoria najmä menšie a stredne veľké cicavce a vtáky.

Výskyt a stav na Slovensku

Hniezdi veľmi vzácne v južnej polovici Slovenska (v Malých Karpatách, v Považskom Inovci, v Strážovských vrchoch, v Tríbeči, v Slovenskom rudohorí, v Slovenskom raji, v Slovenskom krase, v Slanských vrchoch atď.). Na Slovensku hniezdi asi 10 párov.

Ochrana

Pravidelný, ale vzácny hniezdič na Slovensku v posledných tridsiatich rokoch. Predtým hniezdil buď mimoriadne vzácne, alebo vôbec nie. Zaslúži si našu starostlivú ochranu, aby sa jeho stavy zvýšili a zahniezdilo viac párov. Vzácny je nielen u nás, ale i v Maďarsku.

 
Reklama

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

orol skalny

(monika lukackova, 5. 12. 2009 10:58)